Kiinteistönvälittäjä

Kiinteistönvälittäjä

Millaista on kiinteistönvälittäjän työ? Millaista palkkaa kiinteistönvälittäjät nostavat? Entä kenelle välitystyö sopii? Muun muassa näihin kysymyksiin paneudumme tässä artikkelissa.

Houkutteleeko kiinteistönvälittäjän työ?

Monet haaveilevat kiinteistönvälittäjäksi ryhtymisestä. Kiinteistönvälittäjän työstä voikin saada melko hohdokkaan kuvan; ainakin jos someen on uskominen. Suuria asuntoja, kalliita autoja, isoja välityspalkkioita ja todellista luksuselämää. Vai onko sittenkään?

Todellisuudessa välittäjän työ on tietenkin paljon muutakin.

Ennen uranvaihtoa kannattaa huomioida, että vain kourallinen välittäjistä saavuttaa tämän tyyppisen elämäntyyliin, eikä se tapahdu todellakaan helposti.

Kiinteistönvälittäjänä menestymiseen vaaditaan paljon raakaa työtä, jota tehdään yleensä viikonpäivään katsomatta, kykyä sietää painetta, tuloshakuisuutta, halua kehittää itseä jatkuvasti ja pitkiä työpäiviä, jotka venyvät usein iltaan ja yöhönkin.

Toisaalta ne ovat monille myös niitä välittäjän työn parhaita puolia: Ei kiinteitä työaikoja, vaan vapaus laatia itse omat aikataulut, jatkuvasti uusia haasteita ja sitä kautta mahdollisuus kehittyä sekä mahdollisuus vaikuttaa omaan palkkaan!

Kiinteistönvälittäjän palkka

Lähdetään liikkeelle siitä palkasta, sillä se tuntuu monia kiinnostavan eniten.

Eli kuinka paljon kiinteistönvälittäjät oikeasti tienaavat?

Duunitorin tutkimuksen mukaan vuonna 2020 kiinteistönvälittäjän keskimääräinen palkka oli 3898 € kuukaudessa. Todellisuudessa on kuitenkin paljon välittäjiä, jotka tienaavat reilusti alle 3000 € kuukaudessa ja toisaalta sitten myös niitä suurituloisia välittäjiä, jotka tienaavat reilusti enemmän nostaen tätä keskiarvoa.

Palkkausmalleja alalla on erilaisia, mutta yleisin niistä on provisiopalkka.

Käytännössä välittäjän palkka koostuu pitkälti välityspalkkioista, jotka saadaan myydyistä asunnoista.

Provisiopohjaisessa palkkamallissa välityspalkkio määräytyy sen mukaan, mikä on myydyn asunnon kauppahinta ja millaisesta välityspalkkioprosentista on toimeksiantosopimuksessa sovittu. Tyypillisesti välitysprosentti on kuitenkin jotakin 2–5 % väliltä.

Palkka ei näin ollen tule automaattisesti, vaan sen eteen on saatava kohteita kaupaksi.

Esimerkiksi:

Jos siis ajatellaan, että myytävän asunto-osakkeen velaton myyntihinta on vaikkapa 225 000 € ja toimeksiantosopimuksen mukainen välityspalkkio kaupasta 3 %, on myyjän tililtä lähtevä kiinteistönvälittäjän palkkio 6750 €.

Tällaisenaan summa ei kuitenkaan välittäjän tilille kilahda, sillä ensin siitä vähennetään verot, yrityksen kulut (toimitilat, muut palkkakulut yms.) sekä asunnon myyntiin liittyvät kulut, kuten markkinointi- ja valokuvauskulut.

Todellisuudessa käteenjäävä summa on siis huomattavasti välityspalkkiota pienempi, ja esimerkiki monen varsinkin uransa alussa olevan välittäjän palkka jääkin reilusti alle 3000 euroon kuukaudessa. Toki sitten parhaimmilla myyjillä vain taivas on rajana.

Provisiomallissa palkan suuruus voi myös vaihdella kuukausittain merkittävästi. Välillä on parempia kuukausia ja toisinaan taas huonompia. Voi tulla myös kuukausia, jolloin välittäjä ei saa myytyä ainuttakaan asuntoa, ja siksi on tärkeää olla varautunut myös näitä heikompia kuukausia varten.

Kiinteistönvälittäjän palkkio voi olla myös kiinteä.

Vaikka useimmiten kiinteistönvälittäjän palkka muodostuu kauppahintaan sidonnaisesta prosenttipalkkiosta, voi palkkio olla myös kiinteä euromääräinen summa.

Asuntoekonomilla välityspalkkio on aina kiinteä. Välitämme kaikki kohteet edullisella kiinteällä palkkiolla: omakotitalot, rivitalot, kerrostalot, paritalot, luhtitalot, erillistalot, vapaa-ajan asunnot, tontit ja liiketilat.

  • Välityspalkkio asunto-osakkeissa on 2500 €
  • Välityspalkkio kiinteistöissä on 3500 €
  • Ei piilokuluja, hinnat sisältävät alv. 24 %

Emme siis veloita korkeaa kauppahintaan sidonnaista prosenttipalkkiota, ja siksi olemme monesti se edullisempi palveluntarjoaja.

Tämä johtaa siihen, että myymme helposti kolme tai neljäkin kertaa enemmän kohteita perinteiseen välittäjään verrattuna. Kun kohteita myydään enemmän ja tasaisemmin, näkyy tämä myös pienempänä vaihteluna välittäjän palkassa.

Kiinteistönvälittäjän työ

Siirrytään sitten palkka-asioista itse työhön ja siihen, millaiselle henkilölle välittäjän työ soveltuu?

Kiinteistönvälittäjä kohtaa työssään jatkuvasti uusia ihmisiä, mitä erilaisemmissa elämäntilanteissa.

Välitystyö soveltuukin parhaiten ulospäinsuuntautuneelle ihmiselle, joka on kiinnostunut ihmisistä ja mielellään työskentelee muiden kanssa. Hyvä kiinteistönvälittäjä on paitsi myyjä myös sosiaalinen asiakaspalvelija, jolla on tilannetajua ja empatiakykyä.

Kiinteistönvälittäjä palvelee kaupan kumpaakin osapuolta.

Kiinteistönvälittäjällä on työssään aina myös useita rooleja, sillä hänen tulee auttaa sekä asunnon myyjiä että ostajia.

Toisaalta kiinteistönvälittäjän pitää edesauttaa kauppojen syntymistä myyjän näkökulmasta parhaaseen mahdolliseen hintaan ja samaan aikaan turvata myös ostajan asema kaupoissa. Välittäjällä on siis velvollisuuksia kumpaakin kaupan osapuolta kohtaan.

Ostajan palveleminen on periaatteessa usein ”helpompaa”, sillä tämähän on jo kiinnostunut kohteesta, mutta haasteet tulevatkin usein aikatauluista.

Parhaassa tapauksessa kaupat syntyvät vain tunteja sen jälkeen, kun kohde on tullut myyntiin ja siksi asuntokauppaan liittyy monesti myös kiirettä. Usein ostajat odottavatkin kiinteistönvälittäjän olevan tavoitettavissa lähes kellon ympäri, viikon jokaisen päivänä.

Enemmän aikaa asiakaspalveluun

Avaa ovesi ja Näytä kotisi ® -konseptissa välittäjän työn painopiste on hieman erilainen kuin perinteisessä välitystyössä.

Asuntoekonomin välittäjä kohtaa jokaisen asiakkaansa henkilökohtaisesti, muttei välttämättä jokaista ostajaa, ainakaan kasvokkain – sillä asunnon myyjä näyttää kotinsa ostajille itse.

Ostajia välittäjä palvelee pääsääntöisesti puhelimitse ja sähköpostitse.
Mikäli kaupanteko tapahtuu pankissa, tapaa välittäjä ostajan tietenkin siellä.

Parempi asiakaskokemus

Asunnon myyjän näyttäessä kotinsa ostajaehdokkaille itse hän voi säästää jopa 90 % välityspalkkiossa. Välittäjä puolestaan säästää konseptin ansiosta huomattavan määrän aikaa autossa istumiselta ja näytöissä käymiseltä. Näin jää enemmän aikaa asiakkaiden palvelemiseen, ja asunnon myyjiä sekä ostajia pystytään palvelemaan nopeammin ja paremmin.

Prosessin virtaviivaistamisen ansiosta pystytään siis tarjoamaan laadukas asiakaskokemus, edullisesta hinnasta huolimatta.

Asunnon näyttäminen itse

Asuntoekonomin välittäjä huolehtii siis kaikista niistä asioista, joista perinteinenkin välitystoimisto, mutta asunnon myyjä näyttää kotinsa ostajalle itse.

Asunnon näyttämistä ei kannata stressata, sillä asunnon omistaja kuitenkin tuntee kotinsa parhaiten. Sitä paitsi välittäjä on aina niin myyjän kuin ostajankin tukena, vain puhelinsoiton päässä.

Välittäjä antaa kattavat ohjeet, joiden avulla kodin näyttäminen onnistuu. Se ei kuitenkaan vaadi asunnon myyjältä kovin ihmeellisiä toimenpiteitä.

Ennen näyttöä koti siivotaan ja ylimääräiset tavarat laitetaan piiloon, näytön aikana kerrotaan kiinnostuneille ostajaehdokkaille kodin parhaista puolista ja lähiympäristöstä. Millainen taloyhtiö on? Missä lähin päiväkoti sijaitsee? Kuinka pitkä matka viereiselle bussipysäkille on ja mistä lähtee parhaat lenkkeilymaastot?

Myyjällä on paljon kokemusperäistä tietoa asunnosta ja alueesta, joten asunnon omistaja osaa usein vastata myös niihin kysymyksiin, joihin välittäjällä ei ole vastausta.