Asunnon myynti itse

Suunnitteilla asunnon myynti itse? 9 vinkkiä, joiden avulla onnistut.

Houkutteleeko asunnon myynti itse? Haluatko säästää välityspalkkiossa ja hoitaa kaiken itse? Kurkkaa vinkkimme asunnon itsemyyntiin.

Asunnon myynti itse houkuttelee monia juuri säästösyistä – ja mikäpä siinä, jos mielenkiintoa ja aikaa löytyy.

Kokemattomalle asunnon myynti itse ei kuitenkaan ole ihan niin läpihuutojuttu, miltä se saattaa kuulostaa. Säästöaikeetkin saattavat kaatua siihen, jos ostotarjouksia ei kuulu, myyntiaika venyy ja venyy tai kaupat joudutaan solmimaan alihintaan.

Me tietenkin suosittelemme turvautumaan kiinteistönvälittäjän apuun asunnon myynnissä, ja tarjoamme siihen nykyaikaisen konseptin erittäin kilpailukykyisellä välityspalkkiolla. Jos kuitenkin omatoimisuus houkuttelee enemmän, kurkkaa ainakin nämä 9 vinkkiä, jotka helpottavat asunnon myyntiä itse.

1. Aloita hankkimalla asiakirjat

Aivan ensimmäisiä asioita, joista sinun täytyy huolehtia kun suunnittelet asunnon myyntiä itse, on tarvittavien asiakirjojen hankkiminen.

On äärimmäisen tärkeää, että sinulla on kaikki lainmukaiset viralliset asiakirjat hallussasi ja tunnet niiden sisällön. Ostajaehdokkaat saattavat kysyä todella vaikeita kysymyksiä, ja silloin kauppa saattaa mennä sivu suun, jos vastauksistasi paistaa epävarmuus, eikä sinulla ole kiinteistönvälittäjää apunasi.

Alla olevasta listasta voit tarkistaa kaikki tarvittavat asiakirjat. Huomio myös, että asunto-osakkeen ja kiinteistön myyntiin tarvitset hieman erilaisia asiakirjoja.

Asunto-osake:
– Isännöitsijäntodistus!
– Taloyhtiön tilinpäätös
– Yhtiöjärjestys
– Kunnossapitotarveselvitys
– Asunnon pohjapiirros
– Energiatodistus

Kiinteistö:
– Kiinteistörekisteriotteet
– Rakennuslupapiirustukset
– Asemakaavaote
– Raportit tehdyistä kartoituksista
– Energiatodistus
– Mahdolliset muut asiakirjat (kuten vaikkapa maaperätutkimus)

2. Määritä hinta oikein

Kun hoidat asunnon myyntiä itse, joudut tietenkin määrittämään loppuviimeksi myös hinnan itse.

Jotta et kuitenkaan sortuisi yli- tai alihinnoitteluun, kannattaa pyytää ilmainen asuntoarvio esimerkiksi meiltä. Asuntoarvion pyytäminen ei sido sinua ostamaan palveluita meiltä, mutta saat asiantuntijan arvion hinnasta, joka pohjaa alueella aiemmin toteutuneisiin kauppahintoihin – näihin tilastoihin eivät kuluttajat pääse käsiksi.

Toteutuneiden kauppahintojen ja markkinatilanteen lisäksi asunnon arvoon vaikuttavat esimerkiksi sijainti, tontti, asuntotyyppi ja asunnon koko sekä rakennusvuosi, asunnon kunto sekä remontit.

Jos hoidat asunnon myyntiä itse, etkä halua hyödyntää ilmaista hinta-arviota, kannattaa ainakin tutustua ARAn ja Ympäristöministeriln ylläpitämään asuntojen.hintatiedot.fi-palveluun sekä tietenkin alueen pyyntihintoihin eri myyntiportaaleissa.

Jos asunnon myynti itse alkaa hirvittämään kesken leikin, voit aina muuttaa mielesi ja ottaa yhteyttä ammattitaitoisiin kiinteistönvälittäjiimme. Asuntoarvion pyytäminen ei sido sinua mihinkään, mutta kerromme mielellämme, miten me voisimme vauhdittaa asuntosi myyntiä.

3. Stailaa asunto näin

Jos asunnon myynti itse tuntuu sujuvan ihan mallikkaasti näinkin, on seuraava askel asunnon myyntikuntoon laittaminen.

Siististä, valoisasta ja neutraalista asunnosta saa useimmiten parhaat myyntikuvat.

Usein stailaamiseen riittääkin perusteellinen siivous ja henkilökohtaisten tavaroisen laittaminen piiloon. Kannattaa siis huolehtia, että pinnat ovat puhtaat, ylimääräiset tavarat on karsittu ja yleisilme on selkeä. Jos kalustus on runsas, voit miettiä saisiko yleisilmettä avarammaksi viemällä osan kalusteista vaikkapa varastoon. Pienillä jutuilla saa ihmeitä aikaan.

Jos haluat tehdä vielä loppusilauksen, viimeistele asunto yhdenmukaisilla, neutraalin sävyisillä tekstiileillä, kuten yksivärisillä päiväpeitolla, sohvatyynyillä ja verhoilla.

4. Ota laadukkaat myyntikuvat

Kun olet stailannut asunnon, ota seuraavaksi kuvat myynti-ilmoitusta varten.

Laadukkaita kuvia ei voi liikaa peräänkuuluttaa, sillä ne vaikuttavat oleellisesti siihen, kiinnostuvatko potentiaaliset asiakkaat kohteestasi alkujaankaan.

Kun otat kuvia, kiinnitä huomiota kuvien tarkkuuteen, valoisuuteen ja kuvakulmiin. Yritä tuoda asuntosi parhaat puolet esille, mutta samalla antaa realistinen kuva kodistasi.

Houkuttelevat kuvat ovat kaiken a ja o, mutta älä johda ostajaehdokkaita harhaan. Jos todellisuus asuntonäytöllä ei vastaa kuvia, on pettymys suuri.

Laita ilmoitukseen kuvien lisäksi myös pohjapiirros.

Jos kuvaaminen ei kuulu vahvuuksiisi, muista että voit palkata hommaan myös ammattilaisen, vaikka muuten hoitaisit asunnon myyntiä itse.

5. Huomioi myös tämä vaihtoehto!

Tiesitkö, että nykyään asuntojen myyntiä vauhditetaan perinteisten myyntikuvien lisäksi erilaisin 3D-virtuaaliesittelyin?

Virtuaaliesittelyiden ansiosta kohteista tulee peräti 95 % enemmän yhteydenottoja (Matterport 2018, 9 Surefire Ways To Sell Homes Faster).

3D-virtuaaliesittelyt antavat ostajaehdokkaille mahdollisuuden tutustua asuntoon tarkasti jo kotisohvalta käsin. He voivat liikkua asunnossa vapaasti ja tehdä vaikkapa sisätilamittauksia.

Virtuaaliesittelyn ansiosta sinuun ottavat asuntonäytön merkeissä yhteyttä todennäköisemmin vain aidosti kiinnostuneet ostajaehdokkaat, ja voit näin minimoida turhien asuntonäyttöjen määrää.

Jos 3D-virtuaaliesittely kiinnostaa, kannattaa vielä harkita kaksi kertaa asunnon myyntiä itse. Asuntoekonomilla kiinteistönvälityspakettiin sisältyy tavallisten kuvien lisäksi aina myös virtuaaliesittely! Ei lisähintaa!

Huomioi kuitenkin, että läheskään kaikki välittäjät eivät tätä palvelua tarjoa.

6. Tee myynti-ilmoitus näin ja aloita markkinointi

Sitten onkin aika kirjoittaa myynti-ilmoitus!

Tuo myynti-ilmoituksessa esille kaikki tarvittavat perustiedot sekä kohteen ja alueen myyntivaltit.

Sijaitseeko kohde rauhallisella pientaloalueella, aivan keskustassa parhaiden palveluiden äärellä vai luonnonhelmassa omassa rauhassa? Onko asunto vastikään remontoitu vai saako joku siitä itselleen erinomaisen remppakohteen? Onko asunto valoisa, avara ja tilava vai onko pienet neliöt käytetty kekseliäästi?

Julkaise myynti-ilmoitus haluamissasi asuntoportaaleissa.

Me suosittelemme satsaamaan isoihin maksullisiin portaaleihin, kuten Oikotiehin ja Etuoveen. Mutta myös somen voima kannattaa hyödyntää ja julkaista varsinainen ilmoitus myös omissa somekanavissa tai vaikkapa asuinalueen Facebook-ryhmässä.

7. Esittele asunto oikein

Mieti haluatko pitää avoimen näytön vai esitellä kotia pelkästään yksityisnäytöissä. Molemmissa on puolensa.

Hyvä vaihtehto on yhdistää molemmat. Pidä ensin avoin ensiesittely, jonka jälkeen voit keskittyä yksityisnäyttöihin, joissa sinulla on enemmän aikaa vastailla kiinnostuneiden kysymyksiin.

Oli kyseessä sitten avoin tai yksityinen näyttö, valmistaudu siihen huolellisesti. Pohdi, millaisia kysymyksiä ihmiset saattaisivat kysyä ja varmista, että osaisit vastata niihin.

Varsinkin kokemattomalle asunnon myyjälle saattaa hyvästä valmistautumisesta huolimattakin tulla eteen liian vaikeita kysymyksiä. Jos näin käy, kerro rehellisesti, ettet ole aivan varma ja lupaa palata asiaan.

8. Pyydä tarjoukset kirjallisina

Pyydä tarjoukset aina kirjallisina!

Käy tarjous rauhassa läpi ja varmista, että kaikki tiedot ovat oikein. Tutustu myös mahdollisiin kaupan ehtoihin, kuten lainan saantiin tai oman asunnon myyntiin liittyviin ehtoihin.

Varmista, edellyttääkö tarjouksen hyväksyminen käsirahan maksamista vai onko tarjouksessa vakiokorvaus, joka maksetaan vain, jos toinen kaupan osapuolista rikkoo sopimusta.

Hyväksy, hylkää tai tee vastatarjous tarjouksen voimassaoloajan puitteissa.

9. Huolehdi kauppakirjan laatimisesta

Kun olet hyväksynyt tarjouksen, on seuraavaksi edessäsi kauppakirjan laatiminen.

Kauppakirja sisältää kaupan ehdot, kuten kauppahinnan sekä kaupan osapuolten oikeudet ja velvollisuudet. Kauppakirjaan tulee kirjata myös mahdolliset viat ja puutteet, jotta voidaan todistaa, että ostaja on ollut niistä tietoinen kauppoja tehtäessä.

Älä epäröi kääntyä asiantuntijoiden puoleen kauppakirjan laatimisessa, vaikka asunnon myynti itse olisikin tähän saakka sujunut hyvin.

Jos ostajalla on asuntolaina, kaupat tehdään todennäköisesti hänen pankissaan. Muista toimittaa kauppakirjat pankkiin sekä ostajalle hyvissä ajoin ja ilmoita myös omaan pankkiisi sopiaksesi omistusasiakirjojen toimittamisesta kaupantekotilaisuuteen.

Kauppa toteutuu, kun kauppakirjat on allekirjoitettu. Omistusasiakirjat luovutetaan uudelle omistajalle kuitenkin vasta, kun kauppahinta on maksettu kokonaan.

Ilmoita ja maksa tarvittaessa myyntivoittovero kaupanteon jälkeen.

Asunnon myynti itse – osaanko?

Haluaisitko säästää välityspalkkiossa, mutta samaan aikaan sinua jännittää, onnistuuko asunnon myynti itse sittenkään?

Hyvä vaihtoehto itsemyynnille on Asuntoekonomin nykyaikainen Avaa ovesi ja Näytä kotisi ® -konsepti. Palvelu toimii niin, että me hoidamme asuntosi markkinoinnin ja myynnin, mutta sinä esittelet kotisi itse. Avaamalla kotisi ovet ostajaehdokkaille itse, voit säästää jopa 90 % välityspalkkiossa.

Tutustu palveluun täältä.