Kiinteistönvälittäjän palkkio

Kiinteistönvälittäjän palkkio – mistä se koostuu?

Kiinteistönvälittäjän palkkio tarkoittaa palkkiota, joka maksetaan välittäjälle tai välitysliikkeelle, kun asunto saadaan myytyä. Kiinteistönvälittäjän palkkion maksaa yleensä asunnon myyjä ja ostotoimeksiannoissa asunnon ostaja.

Mutta kuinka paljon kiinteistönvälittäjän palkkio yleensä on ja miten se oikein määräytyy?

Prosenttiosuus vai kiinteä kiinteistönvälittäjän palkkio

Kiinteistönvälittäjän palkkio on usein tietty ennalta sovittu prosenttiosuus asunnon myyntihinnasta.

Tyypillisesti palkkiot vaihtelevat 2–5 prosentin hujakoilla. Vaikka prosenttiosuus saattaa kuulostaa pieneltä, jokainen ymmärtää, että kiinteistönvälittäjän palkkio on iso summa rahaa, kun puhutaan asuntojen, tonttien tai miksei kesämökkienkin kauppahinnoista. Juuri tämä saa monet harkitsemaan myös asunnon myymistä itse, ilman välittäjää.

Muitakin vaihtoehtoja kuitenkin on.

Asuntoekonomilla kiinteistönvälittäjän palkkio on aina kiinteä:

  • Välityspalkkio asunto-osakkeet 2500 €
  • Välityspalkkio kiinteistöt 3500 €
  • Ei piilokuluja, hinnat sisältävät alv. 24 %

Edullisen kiinteän välityspalkkion ansiosta asunnon myyjä voi säästää välityspalkkiossa jopa tuhansia euroja.

Edullinen välityspalkkio perustuu tehookkaaseen asunnon myyntiprosessiin, jossa kiinteistönvälittäjä hoitaa kaiken muun aivan kuten tavallisessakin välityspalvelussa, mutta asunnon myyjä näyttää kotinsa ostajalle itse.

Markkinoimme kohdetta kattavasti, etsimme ostajaehdokkaat ja huolehdimme kaikesta yhteydenpidosta asiakkaisiin puolestasi. Ainoa asia, mitä sinun tarvitsee tehdä, on ottaa ostajaehdokas vastaan sinulle sopivana ajankohtana ja päästää hänet tutustumaan asuntoosi. Saat meiltä hyvät ohjeet asunnon näyttämistä varten.

Mitä kiinteään kiinteistönvälityspalkkioomme sisältyy?

  1. LKV-pätevän ekonomivälittäjän tuki
  2. 3D-virtuaaliesittely
  3. Kattava portaalinäkyvyys (Etuovi, Oikotie, Tori)
  4. Some-mainonta (Facebook + Instagram)
  5. Ilmainen hinta-arvio
  6. Kaikki tarvittavat asiakirjat
  7. Ammattivalokuvat
  8. Kohderyhmää puhutteleva myynti-ilmoitus
  9. Kaikki yhteydenpito ostajaehdokkaisiin
  10. Ohjeistus asuntonäyttöä varten
  11. Ostotarjousneuvottelut
  12. Kauppakirjojen laadinta liitteineen
  13. Kaupanteon järjestäminen (sähköinen/perinteinen)
  14. Ilmoitusten tekeminen (isännöitsijä + verottaja)

Asuntoekonomilta saat siis kaiken, mitä asuntosi myyntiin tarvitset, edullisella kiinteällä välityspalkkiolla, ilman piilokuluja!

(Monet muut kiinteistönvälittäjät kun laskuttavat prosentuaalisten välityspalkkioden lisäksi erinäisiä piilokuluja, esimerkiksi asiakirjoista, valokuvauksesta tai toimistomaksuista.)

Kiinteistönvälittäjän palkkio neuvoteltavissa?

Monilla perinteisemmillä kiinteistönvälitysliikkeillä kiinteistönvälityspalkkio on myös ”neuvoteltavissa”. Prosentuaalinen välityspalkkio on ilmoittettu verkkosivuilla, mutta hintaa saatetaan pudottaa neuvotteluvaiheessa, jos toimeksiantosopimusta ei muuten synny.

Myös ”tuttuusalennusta” saatetaan käyttää hyväksi, kun toimeksiantosopimus halutaan saada sovittua. Välittäjä saattaakin kertoa, että ”sinulle prosentti on 3,5 % vaikka normaalisti se olisi 4 %”.

Välittäjä tietenkin pyrkii säilyttämään mahdollisimman korkean välityspalkkion, mutta on kuitenkin usein valmis neuvottelemaan, jos kohde on erityisen lupaava. Välittäjä todennäköisesti arvioi sitä, kuinka helposti asunto menee kaupaksi ja minkä verran sen eteen tarvitsee tehdä töitä. Mitä parempi kohde on välittäjälle, sitä todennäköisemmin välityspalkkio on neuvoteltavissa.

Paljonko kiinteistönvälityspalkkiota kannattaa maksaa?


Paljonko kiinteistönvälittäjälle sitten kannattaa maksaa?

Yhtä oikeaa vastausta tähän ei varmastikaan ole. Mutta ainakaan ei kannata suoraviivaisesti ajatella, että mitä korkeampi välityspalkkio, sitä parempi välittäjä – tai toisinpäin. Monilla välitysliikkeillä listahinta on liian korkea ja siitä on täysin turhaa maksaa niin paljoa.

Meillä edullinen listahinta puolestaan perustuu puhtaasti nykyaikaiseen, tehookkaaksi hiottuun myyntiprosessiin ja siihen, että näytät kotisi itse. Laadusta emme tingi.

Kannattaa siis aina kilpailuttaa välittäjä ja laskea, kumpi tulee edullisemmaksi, kiinteä vai kauppahintaan sidonnainen välityspalkkio.

Kannattaa myös muistaa, että oli välityspalkkio mikä hyvänsä, ammattitaitoisen kiinteistönvälittäjän avulla saat todennäköisesti paremman hinnan asunnostasi ja myyntiaika säilyy maltillisena.

Jos siis asunnon myyminen itse houkuttelee säästösyistä, kannattaa miettiä tarkkaan, onko itsellä siihen riittävästi osaamista, aikaa ja kontakteja. Valitettavan usein säästöaikeet kääntyvätkin päälaelleen, kun asunto menee kaupaksi alihintaan tai myyntiaika venähtää ylihinnoittelun vuoksi turhan pitkäksi.

Miksi asunnon myyntiaikaa kannattaa vauhdittaa?

Liian korkea myyntihinta johtaa usein siihen, että myyntiaika venähtää. Kysyntä ei kasva ja hintaa joudutaan pudottamaan. Kohteen ”uutuudenarvo” heikkenee ja ostajien kanssa joudutaan todennäköisesti neuvottelemaan hintaa alaspäin.

Kokeneen kiinteistönvälittäjän avulla kohteelle asetetaan heti kättelyssä oikea markkinahinta, jolloin kohde saadaan todennäköisemmin myytyä kohtuullisessa ajassa, eikä hintaa jouduta pudottamaan.

On siis hyvä pitää mielessä, että jos välittäjän näkemys hintapyynnistä onkin alhaisempi kuin oma ajatuksesi siitä – se on useimmiten täysin perusteltua. Kannattaa muistaa, että myös välittäjä haluaa, että kaupat syntyvät parhaaseen mahdolliseen hintaan.

Maltillinen myyntiaika yleensä kannattaa

Oikea kauppahinta ja kohtuullinen myyntiaika ovat siis vahvasti kytköksissä toisiinsa.

Kun alkuperäinen pyyntihinta on asetettu oikein, etenkin suosituimmilla asuinalueilla, voidaan kohteesta saada useampiakin tarjouksia. Kilpailutilanteen seurauksena myös kauppahinta voi näin ollen nousta markkinahintaa korkeammaksi.